kehidupan didunia

..Don't judge me by my past.. I don't live there anymore.. :)

..h.a.t.i..

Search This Blog

Saturday, March 26, 2011

12 GOLONGAN DI HARI AKHIRAT


Firman Allah dalam Surah An-Naba’ (78:18):
Iaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok.
Diriwayatkan bahawa ayat yang tersebut  diatas pernah ditanyakan oleh Saidina Muaz bin Jabal, katanya:
Ya Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?’ Maka Rasulullah S.A.W menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab:
Ya Muaz, umatku kelak apabila bangkit dari kubur akan menjadi 12 golongan. Sebanyak 11 golongan akan memasuki neraka dan hanya 1 golongan sahaja yang akan memasuki syurga. Adapun 11 golongan yang memasuki neraka adalah seperti berikut:-
1.     Mereka yang tidak mempunyai kaki dan tangan. Ini adalah kerana mereka suka menyakiti hati jiran tetangga.
2.     Mereka yang menyerupai khinzir. Ini adalah balasan bagi orang yang suka melengah-lengahkan solat 5 waktu.
3.     Mereka yang perutnya besar seperti gunung dan dipenuhi dengan ular dan kala. Inilah balasan bagi orang yang enggan mengeluarkan zakat.
4.     Mereka yang keluar darah dari mulutnya. Inilah balasan mereka yang berdusta.
5.     Mereka yang berbau busuk seluruh badannya. Ini adalah balasan mereka yang mengaut keuntungan atas jual beli atas penipuan.
6.     Mereka yang dicincang-cincang pada tengkuk dan bahu. Ini adalah balasan mereka yang menyaksikan maksiat atau perbuatan jahat.
7.     Mereka yang keluar dengan tidak berlidah dan keluar nanah dan darah dari mulut. Ini balasan mereka yang tidak mahu menyaksikan kebenaran.
8.     Mereka yang keluar dalam keadaan terbalik iaitu kepala dibawah dan akinya keatas. Ini adalah balasan mereka yang berzina serta mati sebelum bertaubat.
9.     Mereka yang berwajah hitam, bermata biru dan perutnya penuh api. Ini balasan mereka yang memakan harta anak yatim secara zalim.
10.                        Mereka yang kulitnya penuh kudis dan penyakit-penyakit lai yang menjijikkan. Ini adlah balasan mereka yang berani melawan kedua ibu bapanya.
11.                        Mereka yang buta matanya dan hatinya, giginya seperti tanduk, bibirnya berjuntai hingga ke perut, dari perut dan pahanya keluar kotoran. Ini adalah balasan mereka minum minuman keras.

Dan satu golongan yang akan masuk syurga ialah:

12.                        Mereka yang wajahnya bagaikan bulan purnama, berjalan di atas titian Mustaqim laksana kilat. Ini balasan orang yang beramal soleh dan menjauhi maksiat serta mendirikan solat lima waktu dan mati dalam keadaan bertaubat.

No comments: